Omgevingsvoorkeuren en hun achtergronden. - Jonge, D. de (My University, 1979)
Een door Craik ontwikkeld bruikbaar model om de relaties tussen mensen en de ruimtelijke omgeving te onderzoeken. Bij de registratie van reacties gaat het om de eigenschappen en betekenissen die aan de objecten worden waargenomen en eraan worden toegeschreven. Besproken worden het zgn. randeffect, voorkeuren m.b.t. de woonvorm, voorkeur voor omgevingen met een zekere mate van complexiteit. Tenslotte wordt ingegaan op verklaringen van deze voorkeuren. BCR
Keywords: Wissenschaft/Grundlagen; Planungsmodell; Psychologie; Umweltpsychologie; Umweltwahrnehmung; Wohnform